Slideshow (100%x100%)

 • Kohtaamisia Hämeessä 2. - Kohtuus kunniaan

  Jatkuvan kasvun tie ei ole ekologisesti kestävä – tarvitaan kohtuullisuuteen perustuvaa talousajattelua. Näin muutamat viisaat naiset haastelivat Apparan saunassa. Vääjäämättä tuli mieleen taloustieteilijä Kate Raworthin ajattelu. Hän toteaa Maailman kuvalehden artikkelissa seuraavaa: ”Katsokaa luontoa. Luonto ei noudata jatkuvan kasvun käyrää, vaan se pyrkii kukoistamaan. Jos joku kasvaa jatkuvasti, kutsumme sitä syöväksi.” (www.maailmankuvalehti.fi/) Olen Raworthin ja niiden Apparan viisaiden naisten kanssa samaa mieltä.

   

  Kohtuullisuus on unohdettu hyve, vaikka noudattamalla kohtuullisuutta, meille jäisi enemmän jaettavaa. Kukoistus jatkuvan kasvun sijaan antaa kaikille tilaa olla parhain itsensä. Kun jokainen on parhain itsensä, tarvitaan yhteiskunnan tukea vähemmän. Menot pienenevät, emmekä ole riippuvaisia jatkuvan talouskasvun tuomista lisäeuroista. Maailma pelastuu.

   

  Myönnetään – eivät asiat mene noin yksinkertaisesti, vaikka kuinka toivoisi.  Maapallomme ei kuitenkaan näytä kestävän jatkuvan kasvun tietä. Päättäjien tehtävä on löytää ratkaisuja kukoistuksen synnyttämiseksi. Tarvitaan vakautta, jolle rakentaa tulevaisuutta. Tarvitaan uskoa tulevaisuuteen ja mahdollisuuksia rakentaa se omien vahvuuksien kautta. Tarvitaan tekoja, jotka osoittavat päättäjien haluavan edistää tavallisen arjen sujumista. Viime vuonna Suomessa syntyi 50 000 vauvaa. Saman verran kuin 1800-luvun nälkävuosina. On aika luoda uskoa ja vakautta tulevaisuuteen.

    Takaisin